Acceptatie & Commitment Therapie

ACT is een wetenschappelijk bewezen effectieve gedragstherapie waarbij het gaat om bewustzijn in het hier en nu.
Het is bewust stilstaan bij wat je voelt, denkt en ervaart en hoe je daarmee omgaat. Het hebben van ongemakken, pijn en lijden is menselijk en onderdeel van het leven. Door ACT leer je:

Hoe je op een milde wijze en vanuit een ander perspectief naar jouw gedachten en gevoelens kunt kijken. Is het wel waar wat je allemaal denkt?

Hoe je vriendelijk contact kunt maken met dat wat er is zonder het weg te drukken of te verdoven. Om pijn, verdriet en angst te aanvaarden/accepteren door er juist ruimte aan te geven.

Hoe je het gevecht met je beperkende gedachten en gevoelens los kunt laten.

Hoe je flexibel om kunt gaan met dat wat zich aandient in jouw leven.Door ACT word je bewust van je (negatieve) zelfbeeld en hoe jijzelf en anderen hier invloed op hebben (gehad). Komt het beeld dat er is gecreëerd wel overeen met wie je werkelijk bent? 

Je komt erachter wat je kwaliteiten zijn, maar ook je valkuilen en uitdagingen worden helder. Ook wordt letterlijk en figuurlijk duidelijk wat jou de kriebels geeft. Je eigen waarden breng je in beeld en je kijkt of je ook daadwerkelijk naar je eígen waarden leeft. Je leert te dóen wat voor jóu belangrijk is. Dat wat werkt. 

ACT is geen quick fix, maar een manier van leven met een andere mindset.
Dit vergt oefening, geduld en vertrouwen om toe te werken naar acceptatie en acties die wél voor je werken. En een boel mildheid naar jezelf als dit niet direct bereikt wordt. 

Het is vallen en opstaan, that’s life. 

HOME