Beeldende Therapie

Door beeldende therapie breng je letterlijk in beeld wat er onder je huid afspeelt. Aan de hand van tekeningen en beeldende opdrachten met bijvoorbeeld klei, papier, verf en tekenmaterialen maak je in een veilige omgeving contact met je gevoel en met wat je bezighoudt op dat moment.

 

 

Tijdens een sessie wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een actuele situatie in beeld te brengen. Je hoeft hiervoor geen kunstenaar te zijn. Het gaat niet om mooie resultaten, maar hoe je eraan werkt en wat je tijdens het maken zoal ervaart. Dat zijn vaak dingen die je in het dagelijks leven ook tegenkomt.

Je kijkt en voelt wat het beeld met je doet en wat het jou vertelt.  Je hebt niet direct woorden nodig om tot de essentie van je gevoel te komen, dat is het mooie van beeldende therapie. Zeker als je doorgaans geen woorden kunt vinden voor je gevoel óf juist een enorme prater bent en verdwaald raakt in je woordenstroom. Dan kun je in het hier en nu even stil staan bij wat er werkelijk speelt en het rustig op een afstandje bekijken. 

In combinatie met mindfulness, meditatie/visualisatie en lichaamsgerichte oefeningen leer je om bewust contact te maken met je lichaam èn geest.                  Om de signalen en de wisselwerking hiervan te (h)erkennen.
Door je aandacht naar binnen te richten merk je op hoe je in contact staat met jezelf en anderen en wat voor jou hierin wel of niet werkzaam is. Ik begeleid je hierin om ruimte te kunnen en durven geven aan jouw emoties, gevoelens en sensaties in je lichaam. Het echt doorvoelen hiervan heeft doorgaans een helend effect.

 

We belichten dat wat goed gaat en je geeft aandacht aan wat je nog lastig vindt. Op een serieuze, maar ook creatieve en speelse wijze ga je jouw eigen onderzoek aan en ontdek je nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Je leert jezelf kennen op een dieper niveau en krijgt concrete vaardigheden aangereikt om toe te werken naar meer balans, overzicht, rust of juist daadkrachtige en doelgerichte uitdagingen.

Hoe dan ook, je komt in ACTie. Hiervoor gebruik ik ook de methode ACT.
Op de pagina Acceptatie en Commitment Therapie kun je hier meer over lezen.

 

Holistische benadering

Wat ik belangrijk vind is om te kijken naar jou als mens in het geheel. Niet enkel jouw psyche, niet enkel jouw huid of enkel dat ene probleem waarvoor je komt. Het gaat om de interactie tussen jouw lichaam, geest en ziel en hoe jij leeft, beweegt en reageert in en op jouw (fysieke) omgeving. Of het nu thuis is, op je werk, bij sociale contacten/gelegenheden of bij jouw familie/gezin.

Ik geloof en heb ervaren dat alles invloed heeft op elkaar en dat je zelf een groot aandeel hebt in jouw herstellend vermogen.

Hoewel we naar het geheel gaan kijken is het onmogelijk om alles tegelijk aan te pakken. Daarom wordt er in de intake in eerste instantie toegespitst naar de meest relevante hulpvraag op dat moment. Het is mogelijk dat je wanneer je inzicht, bewustwording en verwerking creëert op één front het ook effect heeft op de rest.

 

                               Your body can stand almost anything,

                               it’s your mind that you have to convince.

 

 

HOME